Eskişehir Web Tasarım

Makine ve Fabrikalarda Yeni Nesil Hareket Kontrol Çözümleri

Makine ve Fabrikalarda Yeni Nesil Hareket Kontrol Çözümleri

Makine ve Fabrikalarda Yeni Nesil Hareket Kontrol Çözümleri

01 Ağustos 2019, 13:0819650

Günümüzün küreselleşen üretim ortamında çözülmesi gereken farklı ve karmaşık sorunlar ortaya çıkıyor. Tüketicilerin artan ihtiyaçlarını karşılamak için üreticiler ürünleri zamanında teslim etme baskısını daha fazla hissediyor. Hızlı, kaliteli ve sürdürülebilir üretim süreçleri için yenilikçi teknoloji çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Özellikle büyük üretim süreçlerini barındıran fabrikalarda bu yenilikçi çözümlere olan ihtiyaç her gün artıyor. Aynı zamanda fabrikalara çözüm sağlayan makine ve sistem üreticileri de bu ihtiyacı karşılamak adına ürünlerini geliştiriyor. Hem son kullanıcıya ürün sağlayan üretici tarafında hem de makine üreticilerinde sistemin kontrolü için dağınık sistemler kullanmak yerine tüm sistemi tek bir noktadan kontrol etmek ve kompakt bir kontrol mekanizması kullanmanın katma değer sağladığı artık görülüyor.

YENİLİKLER GELECEĞİN ÜRETİMİNE YÖN VERİYOR

Geleceğin otomasyon uygulamaları akıllı ve entegre otomasyon çözümlerini temel alıyor ve üreticilere oyunun seyrini değiştirecek yepyeni teknolojiler vadediyor. Omron da, temel algılama ve kontrol teknolojilerine yapay zekayı ekleyerek üreticilerin Endüstri 4.0 fabrikalarına yenilik getirmelerini ve ürünlerini geliştirmelerini sağlıyor. Omron endüstriyel otomasyon çözümleri ile üretim sürecinin verimli, esnek ve küreselleşen üretim ortamına uygun hale gelmesine yardımcı oluyor. Bu kapsamda 2011 yılında Sysmac (System for Machine Automation Control) platformu ile kontrolör ve tamamlayıcı ürünleri, makine kontrolünde hareket kontrol çözümü ile birlikte tüm sistemin kontrol edilebilirliğini de arttırıyor. Yeni üretim ortamı hareket kontrolünde hızlı, esnek ve geliştirilebilir ürünlere ihtiyaç duyuyor. Sysmac platformu güvenilirlikten taviz vermeden yüksek hızlı hareket kontrol uygulamalarına cevap verebilecek ürünleri bünyesinde barındırıyor.

TAM ENTEGRE BİR PLATFORM: SYSMAC OTOMASYON PLATFORMU

Sysmac, otomasyon tesisiniz üzerinde tam kontrol ve yönetim olanağı sağlayan entegre otomasyon platformudur. Bu platformun merkezinde yer alan Makine Kontrolörü serisi tüm makine cihazlarını senkronize kontrol etme olanağının yanı sıra hareket, robotlar ve veritabanı bağlantısı gibi gelişmiş işlevsellik de sunuyor. Birden fazla disiplinin bir araya getirildiği bu konsept sayesinde çözüm mimarinizi sadeleştirebiliyor, programlama ihtiyacını azaltabiliyor ve üretkenlik optimize edilebiliyor.

SORUNSUZ MAKİNE KONTROLÜ VE FABRİKA OTOMASYONU

Omron, Sysmac otomasyon platformunu tek bağlantı ve tek yazılımla tek makine kontrolü olarak tanımlıyor. Makine Otomasyon Kontrolöründe lojik, hareket, güvenlik, robotlar, görüntü sistemi, bilgi, görselleştirme ve ağ oluşturma tek bir yazılımda bir araya getiriliyor: Sysmac Studio. Bu tek yazılım, özel bir 3D hareket simülasyonu aracı da içeren gerçek Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) sunuyor. Makine kontrolöründe yerleşik EtherCAT ve EtherNet/IP standart olarak geliyor. Tek bağlantı amaçlı iki ağ, gerçek zamanlı hızlı makine kontrolü ve veri tesisi yönetimi arasında mükemmel uyum sağlıyor.

TEK BİR ENTEGRE GELİŞTİRME ORTAMI YAZILIMI

Otomasyon sistemi üzerinde tam kontrol elde etmenizi sağlamak için geliştirilen Sysmac Studio, yapılandırma, programlama ve izleme fonksiyonlarını entegre ediyor. Grafik tabanlı yapılandırma, kontrolör, saha aygıtları ve ağların hızlı şekilde kurulmasına olanak sağlarken, IEC standardına dayalı makine ve hareket programlamanın yanı sıra Hareket Kontrolüne yönelik PLCopen Fonksiyon Blokları programlama süresini kısaltıyor. Çevrimiçi hata ayıklama özelliğine sahip akıllı editör, hızlı ve hatasız programlamayı kolaylaştırıyor. Gelişmiş sıra ve hareket kontrolü simülasyonu ve veri izleme, makine ayarlama ve kurulum süresini azaltıyor.

MAKİNE ARIZA SÜRELERİ VE MALİYETLERİ AZALIYOR

Üretim ortamlarındaki farklı ve gittikçe karmaşıklaşan zorluklar, üretim verimliliğini daha da zorlaştırıyor. Omron, otomasyon teknolojisinin makine çalışma süresini veya kullanılabilirliğini önemli ölçüde iyileştirebileceğine ve servis maliyetlerinin yanı sıra üretim sürecinizin aksama durumunu azaltabileceğine inanıyor. Omron’un Sysmac platformu, Bilgi Teknolojileri sistemleri ve uzaktan kullanılan cihazlar ile çok disiplinli otomasyon çözümünün dikey entegrasyonunu sağlıyor.

NJ kontrolörü veritabanı bağlantısı kullanıcıların üretim süreçlerinden neredeyse gerçek zamanlı verileri toplamasını ve bu sayede üretim iyileştirmeleri konusunda potansiyel alanları tespit etmesini sağlıyor. SQL biriktirme işlevselliği, herhangi bir bağlantı arızası durumunda sağlam ve güvenli veri çözümüne olanak tanıyor.

Omron, Sysmac Studio yazılımı için cihaz operasyonu izleme kütüphanesi adı verilen bir dizi Fonksiyon Blokları Kütüphanesi geliştirdi. Servo sürücüler, aktüatörler ve sensörler gerçek zamanlı izlenebiliyor ve normal durumlarından farklı çalıştıklarında, ciddi bir arıza meydana gelmeden bir uyarı veya alarm veriyor. Fonksiyon blokları kütüphanesi ile servo motorun konumunu ve tork yanıtını, normal çalışma aralığına karşı kolaylıkla izleyebiliyor ve değerlendirebiliyorsunuz. Silindir çalışma süresi normal çalışma durumuna karşı ölçülerek sürenin bu değeri geçtiği veya bu değerden az olduğu bildiriliyor. Fiber sensörlerin ışık yoğunluğu toz veya diğer malzemelerin birikip birikmediğini tespit etmek üzere kötüye gitme açısından izleniyor.

Sysmac tarafından neredeyse gerçek zamanlı üretilen SQL verilerine ulaşmak için panolar oluşturulabiliyor. Bakım personeli makine verilerini kaydederek, saklayarak, karşılaştırarak ve analiz ederek sorunları tespit edebilir, bakım için çalışmama süresi planlayabilir. Sysmac otomasyon platformu; programların, verilerin, ağ yapılandırmasının ve EtherCAT ile bağlı cihazların parametrelerinin yedeklenmesini ve geri yüklenmesini sağlıyor. Ekipman arızalanırsa minimum üretim aksamasıyla değiştirilmelidir. Buna arızalı öğelerin değiştirilmesi ve cihazın yeniden kurulması dahildir. Yedekleme ve geri yükleme işlevi bir mühendisin indirilen parametreleri bir bilgisayara bağlanmadan yeni servo sürücüye kolaylıkla indirmesini sağlıyor. Sonuç olarak, tek bir tuşa dokunarak sistem kolaylıkla yapılandırılıyor ve sıfırlanıyor.

ÜRETİM VE IT DÜNYALARI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE ENTEGRE OLUYOR

Sysmac ailesinin yeni üyesi, NX1 Modüler Makine Otomasyon Kontrolörü, üretim ve IT dünyalarını güvenli bir şekilde entegre ediyor. Dahili OPC-UA sunucusu ile farklı kontrolcüler ve yönetim sistemleri ile haberleşme, SQL veritabanları ile ek yazılım kullanmadan kolay bağlantı, ağ güvenliği ve esneklik için 2 Ethernet portu ve saha haberleşmesi için mevcut EtherCAT portu ile dijitalleşme için ideal çözümler sunuyor.

NX1 modüler makine kontrolörü; lojik kontrolü, hareket ve bilgi fonksiyonlarını sunuyor. Üretim ve IT dünyalarını bir araya getiren NX1, aracı yazılımı engellerken mühendislik ve bakım işlemlerini azaltıyor.

Modüler Dizyan:

• Modüler Yapısı ile Sysmac Ailesinin En Yeni Üyesi

• Hareket ve Lojik Kontol için tek bir kontrolcü

• Dahili 24V Güç Kaynağı sayesinde Ekstra bir Güç Kaynağı Modülü gerektirmez

Dijitalleşme için İdeal Çözüm:

• OPC UA Sunucusu ile farklı kontrolcüler ve yönetim sistemleri ile haberleşme

• SQL Veritabanları ile ek yazılım kullanmadan kolay bağlantı

• Geniş Program ve Data Hafızası (32MB Program, 5MB Data, 1.5MB Kalıcı Data Hafızası)

• A ğ Güvenliği ve Esneklik için 2 Ethernet portu

• Saha Haberleşmesi için EtherCAT portu

• 1ms’lik hızlı çevrim süresi

Fonksiyonel Yapı:

• Modüler olarak 32 kart, Dağınık G/Ç ünitesi olarak 400 kart ekleme imkanı

• 4 tane Bağımsız, 8 tane Senkron Servo Eksen tanımlama ile gelimiş hareket kontrolü

MAKİNEDEN IT SİSTEMİNE AÇIK HABERLEŞME

OPC UA, makineler arası ve makineden IT sistemlerine veri alışverişini mümkün kılan bir endüstriyel haberleşme protokolüdür. Bu uluslararası standart, Endüstri 4.0 ile iyi bir bağlantıya sahiptir ve paketleme protokolü PackML için temel görevi görüyor. Bu açık standardın tüm dünyadaki kullanımının giderek arttığını göz önünde bulundurarak Omron bunu NJ5 serisi makine kontrolörü başta olmak üzere Sysmac kontrolörlerinde standart bir özellik olarak kullanıma sunuyor. OPC UA fonksiyonuna sahip NJ5 serisi makine kontrolörü, makine ve IT sistemleri arasında açık, doğrudan ve güvenli bir haberleşme sağlıyor.

OPC UA, Nesnelerin İnterneti ve Endüstri 4.0 desteği sayesinde endüstri standartlarını karşılar. OPC güvenliği, mesajları dijital olarak imzalayarak bütünlük ve mesajları şifreleyerek gizlilik garantisi veriyor. Böylece otomasyon sistemleri ve IT sistemleri arasında güvenli bir bağlantı sunuluyor. OPC UA CPU ünitesi, donanım/ara yazılım gereksinimini ortadan kaldırıyor. Kontrolörü ana sisteme doğrudan bağlamak için değişkenlerin seçilmesi yeterlidir.

MAKİNE TASARIMI VE VERİMLİLİĞİ GELİŞİYOR

Omron, kullanıcıların makine verimliliğini önemli ölçüde artırmasına olanak sağlayan özellikleri optimum kurulumla birleştiren yenilikçi bir servo sistemleri ürün serisini piyasaya sürdü.Günümüz makine üreticilerinin gereksinimlerini karşılamak üzere özel olarak üretilen yeni Omron 1S servo ürün serisindeki ürünler, performansın yanı sıra yerden tasarruf sağlayan kompakt bir yapı sunuyor ve 100 W – 3 kW güç değerleriyle sağlanıyor.

Tüm modellerde standart olarak 23 bit yüksek çözünürlüklü enkoder bulunur ve tüm ürünler 125 µs değerinde olağanüstü kısa bir ağ döngüsü süresine sahip. Bu özellikler, kullanıcıların doğruluk veya tekrarlanabilirlikten ödün vermeden daha yüksek makine hızlarına ulaşmasını sağlıyor. 1S ürün serisindeki kontrolörler doğru profil üretimine imkan tanırken, gelişmiş döngü kontrolüyle birlikte sunulan yüksek çözünürlüklü enkoderler bu profillerin doğru şekilde izlenmesini sağlıyor.

Servo sistemlerinin önceki modelleriyle kıyaslandığında, Omron’un yeni 1S modelleri kurulum için gerekli süre bakımından %50’ye kadar tasarruf sağlıyor. Yazılım aracı servo boyutlandırmayı hızlı ve kolay hale getirirken sistem konfigürasyonu, otomatik NJ proje oluşturucu ve temel parametrelere yönelik kurulum sihirbazıyla hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Hızlı uygulamaya yönelik diğer yardımcı özellikler ise kısa stabilizasyon süresi için patent bekleme aşamasındaki “best effort” özelliği ile dakikalar içinde akıllı kazanım aramaları gerçekleştiren kolay ayarlama özelliğidir.

1S servo sistemleri ayrıca güvenlik kontrolünü EtherCAT ile destekleyen gelişmiş güvenlik işlevlerini standart olarak sunuyor. Sistemlerde PLd (EN ISO 13849-1) ve SIL2 (IEC 61508) güvenlik onaylarını taşıyan EtherCAT (FSoE) üzerinden arızaya korumalı güvenli tork kapalı işlevi bulunuyor.

Sistemler ayrıca PLe (EN ISO 13849-1) ve SIL3 (IEC 61508) gereksinimlerini karşılayan fiziksel bağlantılı güvenli tork kapalı işlevine de sahiptir. Omron’un yeni 1S servo sistemlerinin diğer önemli avantajları arasında pile ihtiyaç duymayan güvenilir çalışma fonksiyonu bulunuyor. Pillerin olmaması rutin bakımı ortadan kaldırarak kullanıcıların zamandan tasarruf etmesini ve cihazı zahmetsiz bir şekilde kullanabilmesini sağlıyor. Sistem ayrıca çıkış ve giriş sinyallerinin doğrudan kablolanmasını sağlayarak klemens gereksinimini ortadan kaldırıyor. Ek olarak, hızlı ve güvenli vidasız bağlantılar ve kolay ön kablolama için takılabilen konektörler zamandan tasarruf sağlar ve bakımı kolaylaştırıyor.

Omron 1S servo sistemleri, tesis ve makinelerin tam kontrolünü ve yönetimini sağlamaya odaklanan Sysmac otomasyon platformunun temel bileşenleridir. Sysmac otomasyon platformundaki diğer tüm bileşenler gibi 1S servo sistemleri de Omron’un lojik sırası, hareket, güvenlik, robotlar, görsel denetim ve HMI için gerçek Entegre Geliştirme Ortamı sağlayan güçlü ve sezgisel Sysmac Studio yazılımıyla yapılandırılabiliyor.

Yorumlar

Yorum Yap

WhatsApp